Xscape, Braehead
Proud winner of the Queen's Award for Enterprise 2015

Xscape, Braehead

  • Client / X-Leisure
  • Sector / Stadia & Leisure
  • Architect / Faulkner Brown
  • Main Contractor / Laing O’Rourke
  • Location / Braehead, Scotland
  • Products / Cladding, Roofing
  • Value / £3m
  • Completed / -

Xscape, Scotland’s first indoor ski dome and leisure complex, was designed by architects Faulkner Brown and is in keeping with the two existing Xscape centres in Castleford and Milton Keynes. The new facility in Braehead followed a strict and complex design brief and is clad predominantly in aluminium. The flexibility of the material was put to the ultimate test not least because of the inclusion of the centre’s main attraction; a 200 metre long ski slope.

The main ski box roof features Kalzip 65/305 clad aluminium sheets. The same sheets were used for the ski box walls that were fixed to the vertical structure at a pitch of 60 degrees in order to effectively achieve the architect’s desired design. Owing to the unusual nature of the facility and specifically the 200-metre long real-snow ski slope housed within, the building had to be insulated against heat gain rather than heat loss. The use of ‘zipped’ Kalzip sheets provides a watertight seal, which when installed over the cold store construction helps maintain the optimum internal conditions for snow retention and preservation of the ski slope.

Lakesmere specified and installed Kalzip 65/500 for the adjoining lower level retail areas. The stunning walls of the scheme were a particular challenge. To successfully create the dramatic elevation Lakesmere, in conjunction with Gilmour Ecometal, designed the support wall to form a curve. The bespoke conical insulated structural composite panels were then installed which the bespoke opalescent shingles were then fitted to creating a very dramatic façade.

Back to Case Studies

Share and print content

Back to top