Slough Bus Station
Proud winner of the Queen's Award for Enterprise 2015

Slough Bus Station

  • Client / Slough City Council
  • Sector / Transport & Infrastructure
  • Architect / Bblur Architecture
  • Main Contractor / McLaren Construction Ltd
  • Location / Slough,Berkshire
  • Products / Cladding, Roofing
  • Value / £500k
  • Completed / January 2011

Lakesmere was appointed by main contractor McLaren to create Slough Bus Station’s imposing 140m long roof structure using the innovative Kalzip XT aluminum cladding system. As one of the only specialist contractors in the UK to have worked with the product to date, Lakesmere drew upon its past experiences and in-house technical expertise to develop a detailed 3D model from the Bblur Architecture’s initial 2D setting out information and 3D skin model. With painstaking attention to detail, the gutter geometry was also drawn and manufactured using 3D technology to ensure that it coordinated with the primary steelwork. Once Lakesmere’s model had been created, it was made available to the other members of the supply chain to enable the construction programme to run more efficiently.

The undulating shape of the station’s unusual roof, which has been designed to represent waves of light in recognition of Slough astronomer William Herschel, is actually formed by two individual canopies that are separated by a rooflight and which move independently. Owing to the shape of the back canopy, the roof design was found to be subject to movement depending on the force, speed and direction of the wind and so careful consideration had to be given to the design of the supporting secondary steel work in order to allow the roof to flex and for any up-lift to be minimized. The canopy roofs were also designed to flex as the building was being built to accommodate future plans to extend one of the canopies.

Back to Case Studies

Share and print content

Back to top