Westquay Watermark
Proud winner of the Queen's Award for Enterprise 2015

Westquay Watermark

  • Client / Hammerson
  • Architect / ACME
  • Main Contractor / Sir Robert McAlpine
  • Location / Southampton
  • Value / c.£5m
  • Completed / June 2017

Appointed by main contractor Sir Robert McAlpine, the Lakesmere Group drew upon its extensive expertise to deliver the technically complex acoustic roof, external weather envelope cladding and striking faceted glazing of the new Westquay Watermark leisure development in Southampton.

Located close to the existing Westquay shopping centre, where Lakesmere installed the roofing and cladding package over 15 years ago, the new scheme has been designed by ACME architects and features a range of facilities including a new 10-screem cinema and numerous restaurants under one roof.

The creation of this ‘one roof’ was extremely complex owing to the different areas that it covers below and the various roof build-ups that were required.   A key challenge was meeting the strict acoustic requirements of the cinema to minimise noise breakout from the auditoriums.  To achieve the desired performance criteria, the Lakesmere team undertook extensive acoustic tests of the two-part roof build up at the pre-design stage and worked closely with the client’s acoustic consultant throughout.

Owing to the weight of the two-part roof, Lakesmere’s design team also conducted extensive structural calculations and worked closely with the deck supplier to ensure the deck profile was capable of taking the load.

As the building features a striking, fluid design and is faceted on all sides, the contract also required early involvement from Lakesmere technical team to ensure the seamless delivery of the full external weather envelope package. The team was responsible for the design, supply and installation of the full external weather envelope, including the insulated panels which form the inner weatherproof skin. 

The Lakesmere team installed the Shueco AWS 70 Hi window system to levels six and seven, where the 10-screen cinema complex is located. Lakesmere also undertook the delivery of the Shueco’s FW60+ curtain wall system which was fabricated by McMullen Facades and installed to the ground, first and second floors of the complex.

The installation of the Schueco FW60+ curtain walling around the perimeter of the building was particularly complex.  Owing to the shape of the building on plan, each mullion has a slightly different facetted angle so each transom was different from mullion to mullion. The level of the glazing also stepped up and down to suit varying ground levels with steels penetrating the head of the curtain wall. The design team worked closely with the architects ACME to set each mullion out from north east coordinates and create a 2D CAD model.  The design team then collaborated closely with the Lakesmere engineers on site to ensure the accurate delivery and setting out of the individual panels to create the striking faceted glazing.

Lakesmere has also previously delivered the roof and wall packages for the main Westquay shopping centre.  

You may be interested to read about another of our successful retail projects, Silverburn Shopping Centre in Glasgow.  

Back to Case Studies

Share and print content

Back to top