Greenwich Energy Centre
Proud winner of the Queen's Award for Enterprise 2015

Greenwich Energy Centre

  • Client / Knight Dragon
  • Architect / C.F Moller Architects / Conrad Shawcross
  • Main Contractor / Kier Group PLC
  • Location / Greenwich, London
  • Completed / August 2016

The Lakesmere Group is proud to have played a key role in the creation of The Optic Cloak, the landmark structure that encompasses a new low carbon energy centre which will provide heating and hot water for the homes and business premises of the popular Greenwich Peninsula development in London.

Working alongside main contractor Kier Group PLC for main client Knight Dragon, Lakesmere was appointed to complete various roofing, cladding and glazing packages to both the main building and the flue tower which has been designed by renowned British artist Conrad Shawcross RA in collaboration with C.F Møller Architects.

The striking facade has been created by an aluminium sub-frame supporting triangular anodised rainscreen panels, each with a perforated pattern, folded at different angles to create complex geometric patterns. The perforation of the panels will filter natural light to create different visual effects throughout the day and at night the structure will be once again transformed through the use of an integrated lighting design.

Fusing art with architecture the iconic tower takes inspiration from the Moiré design effect which helps to create the optical illusion of a rippled, water-like movement and gives the structure its iconic, undulating facade.  Standing at 49m in height and measuring some 20m in width, the striking cladding design helps to minimise the visual bulk of the structure and through the use of light-weight aluminium panels, has also reduced the overall weight of the tower.

Additionally, Lakesmere designed and installed the thermally-efficient roof of the main building alongside a complex cladding package that included composite wall panels, structurally glazed curtain walling and glass doors. To maximise the energy efficiency of the building, Lakesmere’s package also included the installation of a large louvre screen for ventilation and horizontal brise soleil blades.

Back to Case Studies

Share and print content

Back to top