Here East
Proud winner of the Queen's Award for Enterprise 2015

Here East

  • Client / iCity (Delancey/Infinity JV)
  • Architect / Hawkins Brown
  • Main Contractor / Laing O'Rourke
  • Location / Queen Elizabeth Olympic Park, London
  • Value / £13m
  • Completed / July 2016

Located in the heart of Queen Elizabeth Olympic Park, the former International Broadcast Centre for the 2012 Olympic Games has been given a new lease of life to become Here East, an innovative digital cluster that will play an important role in the wider regeneration of the area.

Lakesmere was appointed by Laing O’Rourke to deliver the distinctive facade package that was designed by leading architects Hawkins Brown to transform the once windowless building into something truly spectacular.

Design challenges:

As the biggest structure within the Olympic Park’s Media Complex, the intimidating bulk of the building has been opened up through the use of a double-glazed unitised curtain walling system to the south, west and east elevations. Installed by the Lakesmere South team, the unitised system was manufactured Lakesmere’s sister company McMullen Facades.

Each of the 3000 glazed panels that make up the facade of Here East features a unique digital frit pattern, comprising over eight million ceramic dots that cascade at different diagonal angles across the facades. Inspired by the ‘dazzle camouflage’ used on battleships during World War I, the creation of this unique cladding required close collaboration across the project team.

Realising the vision:

Once the design had been confirmed, with each individual panel given a unique reference number so that it could be reproduced in the future, McMullen liaised closely with glazing manufacturer Press Glass to create the eye-catching facades. The frit pattern has been incorporated onto the glass through the use of an advanced Diptech laser printer using a process that has never been done on this scale before. The unitised panels were then assembled at McMullen Facades' state of the art facility in Moira.

To provide a contrast to the highly patterned facade, Lakesmere also designed and installed the building’s dramatic 'hangar door' style louvres. Measuring a staggering 16m high and 8m wide, each section of louvres features an individual letter which not only provides a visual break from the frit glazing but also offers a reference point for navigating around the building. Other features which have been specifically designed to soften and add depth to the building’s rectangular structure include external and recessed balconies and an internal atrium, all of which were delivered by Lakesmere.

Back to Case Studies

Share and print content

Back to top