Leeds Station Southern Entrance
Proud winner of the Queen's Award for Enterprise 2015

Leeds Station Southern Entrance

  • Client / Network Rail
  • Architect / Bauman Lyons Architects
  • Main Contractor / Carillion Rail
  • Location / Leeds, UK
  • Value / £1.35m
  • Completed / October 2015

The Lakesmere Group delivered a complex cladding and glazing package as part of the creation of the new southern entrance at Leeds Station in West Yorkshire.

The landmark scheme, which plays an important role in the wider regeneration of the area, was constructed using piled pier foundations in the River Aire, topped by a concourse deck connected to the riverbanks by two bridges and a transfer deck that supports a building containing steps, escalators and lifts. The level 2 BIM contract involved the Lakesmere North team working alongside main contractor Carillion Rail and key client Network Rail.

The striking ‘hood’ shape of the entrance was created from a prefabricated steel structure, requiring close collaboration between Lakesmere and the steel contractor Mott MacDonald I to ensure the accurate installation of the cladding package. Lakesmere’s scope of work included the design and installation of 1000m2 of striking gold-coloured anodized aluminium shingles together with associated aerofoil features and fascias. A Schüco structural glazing system, specified without face caps for a seamless flush finish, was also installed externally to the south-facing facade along with Schüco internal entrance screens.

As the second busiest rail station outside of London, the ambitious remodelling of Leeds Station presented numerous site challenges, not least because of the close proximity to the River Aire, the fact that the station remained operational throughout and the limited space between the station and the neighbouring buildings. Owing to the restrictions on site, all building materials were delivered by barge and lifted onto the loading bay platforms via tower crane.

Due to the unique shape of the station’s new ‘golden hood’, it wasn’t possible to access the curved roofs from the scaffolding so the Lakesmere team utilised safety harnesses and fall restraint lanyards with running lines during all high level roof work operations. Specialist training was given to ensure the highest levels of health and safety compliance at all times.

Leeds Station’s new southern entrance was officially opened in January 2016 and soon went on to win the Centenary Awards (projects £5m and over) and the Institute of Civil Engineers Yorkshire & Humber Awards.

Back to Case Studies

Share and print content

Back to top