Kelvin Hall
Proud winner of the Queen's Award for Enterprise 2015

Kelvin Hall

  • Client / Glasgow City Council / Glasgow Life / University of Glasgow / National Library of Scotland
  • Architect / Page Park Architects
  • Main Contractor / McLaughlin & Harvey Construction Ltd
  • Location / Glasgow
  • Value / c.£1.4m
  • Completed / January 2016

Lakesmere was appointed by McLaughlin & Harvey to undertake an extensive contract as part of the ambitious redevelopment of the Grade II listed Kelvin Hall in Glasgow to create a new cultural centre and sports venue.

The Lakesmere North team installed a Kalzip standing seam roofing system with AluPlusPatina finish to two barrel vault roofs; the major central dome over the main building and a side dome which will house the new sports complex. Along with the standing seam roofs, Lakesmere also installed a Kalzip gutter system, Sarna single-ply roofing and Rimex stainless steel fascias and soffit details in a rose gold finish.

The history of the building provided Lakesmere with a unique set of challenges. The original concrete shell of the building remained intact, but had been covered by a more recent steel roof in a previous refurbishment. Lakesmere’s task was to replace the steel roof, using the existing purlins, but at the same time to avoid any damage to the fragile original concrete roof which sits just 400mm below the new roof covering. The age of the existing purlins also meant there was significant variation between them, so use of a best-fit curve was not possible for the two new barrel roofs. The Lakesmere design team overcame this by splitting the roof into several sections and producing the profiled Kalzip sheets to suit the radius for each section.

To further ensure the sympathetic restoration of the building and protect internal heritage features from possible water damage, Lakesmere worked closely with other teams to install the Kalzip roof directly as the old roof was removed, infilling as they went, to avoid leaving any areas open to the elements.

Located in the heart of the cultural and historic west end of the city, the tight site footprint also proved challenging, with the team devising an innovative process to site roll and curve the Kalzip sheets inside the large building using the vast exhibition space before transporting the sheets outside through the main door.

Back to Case Studies

Share and print content

Back to top